Новини
Риболовен атлас Чужденци искат да рехабилитират стената на язовир "Студена" - 17.02.2012

Две чуждестранни фирми са сред желаещите да участват в търга за изготвяне на проект за предстоящата рехабилитация на стената на язовир "Студена". Договорът с бъдещия проектант трябва да бъде сключен до края на март тази година, като освен родни сред кандидатите има и специалисти от Италия и Германия.

Ремонтните дейности на стената ще продължат две години и половина и ще обхванат основните изпускатели, бетоновото покритие на стената, козирката, осветлението и т.н.
Язовирът, който снабдява с вода Перник и няколко околни селища е пуснат в експлоатация през декември 1953г. През всичките тези години стената му не е реконструирана основно и слънцето, водата и температурните аномалии са дали своя отпечатък върху външния й вид. За да се гарантира безопасността й, на всеки три години най- добрите специалисти у нас правят обстоен преглед на състоянието й.

И в последния доклад, няма данни за опасност за техническата експлоатация на съоръжението. Предстоящата реконструкция обаче ще позволи и по- нататъшната му безаварийна експлоатация, казаха от ВиК. Тя ще бъде направена с пари от Световната банка. Заемът се отпуска за общо четири язовира в страната, сред които е и пернишкият "Студена".

 

ZaPernik.com

Реклама
  •  
  •  
  •  
  •