Новини
Риболовен атлас 400 бомби цъкат край Хасково - 21.02.2012

"Незаконен" - това клеймо седи върху един от язовирите гиганти в Хасковско вече 47 г. Яз. "Тракиец" е истинска "водна бомба", предупреждават експертите. Гигантът никога не е имал Акт 16. След трагедията в Бисер на 6 февруари местните треперят какво ги чака, когато мразът отстъпи и преспите започнат да се топят. Дори поискаха от собственика на водоема - "Напоителни системи", да го източат, за да няма нова трагедия напролет.
"Тракиец" започва да се строи в далечната 1959 г. по поръчка на тогавашното Министерство на земеделието. Вдигат го за 6 г. Още тогава обаче държавната комисия отказва да приеме стената във вида, в който е.
Водоземната кула не работи още при изграждането му през 1965 г., не функционира и основният му изпускател. Освен това се оказва, че високата близо 50 м стена е облепена с ниско качество камък. Изпълнител на строежа е софийската "Хидрострой". "Шлюзът може да се отвори, за да изтече водата, но после не може да се затвори", разказват работили там. През 2006 г. пробойни в язовирната стена изправят институциите на нокти и се налага спешно запълване на каверните с бетон. Експертите не крият, ако стената се пробие, белята ще е поне 100 пъти по-голяма, отколкото в Бисер. Максималният дебит на "Тракиец" е 114 млн. куб. м. През последните дни водата в него е около 83 млн. кубика, стана ясно преди дни - при инспекцията на водоема. Започна и изпускането му. Изчислено е, че ако тръгне вълна от"Тракиец", може да помете 11 населени места, включително част от Хасково и селищата по течението на р. Олу дере при Харманли. А едноименното село в подножието на язовира ще остане под вода за по-малко от 10 минути Фантом се оказа и убиецът "Иваново" над Бисер. Язовирът се оказа ничий. Паметливи членове на някогашните ликвидационни съвети обаче си спомнят, че още през 1993 г. военните са обявили "Иваново" за свой. Преди близо 20 г. Тогава кооператорите настояли тогавашната Комисия по национална сигурност към Народното събрание да прехвърли част от микроводоемите на общините, за да се ползват за напояване. В този списък бил и "Иваново". Военните обаче отказали категорично. Обявили, че както "Иваново", така и водоемът край хасковското село Елена и още 4 микроязовира попадат на територията на техния полигон "Корен". Армията не ги давала, защото са свързани с националната сигурност и им трябвали за занятията по учебното форсиране. "Собствеността на Министерство на отбраната (МО) на "Иваново" може да се докаже и с документи. За това има скици", заяви след трагедията в Бисер кметът на Харманли Михаил Лисков. В същото време военният министър Аню Ангелов категорично отричаше, че подчинените му са го ползвали под какъвто и да е претекст през годините. Стана ясно и че с писмо от ноември 2010 г. Лисков е предупредил за опасността от скъсване на стената на "Иваново" тогавашния областен управител на Хасково Румен Данев. Заради спора дори се наложи Окръжна прокуратура да поеме изясняването на собствеността за "черния" водоем над Бисер.
Темида ще отсъди и за друг потенциален "убиец" яз. "Елена". Преди седмица, след сигнал на областния управител на Хасково Ирена Узунова, собствениците и арендаторите на водоема край едноименното село се проверяват от Икономическа полиция. Причина за инспекцията станаха редица нарушения, открити на стената на язовира. Най-сериозното от тях е бетониран кран на преливника и зациментирани рибарски мрежи в стената, които да не допускат шараните да изплуват при по-висока вода. Въпреки че "Елена" е поне 10 пъти по-малък от "Иваново", ако стената му се скъса, може да предизвика втори потоп в Бисер. Заради потенциалната заплаха от разливи от него в понеделник в присъствието на енергийния министър Трайчо Трайков беше направен кризисен пробив в насипната стена на водоема и започна контролираното му източване до кота нула, за да да стане напълно безопасен. Междувременно се оказа, че арендаторът на "Елена" - Красимир Бойчев, се е отказал от стопанисването му. Той го е взел само преди 3 месеца чрез фирмата на съпругата си, която спечелила търга срещу 1000 лв. месечен наем Преди това коарендатори на "Елена" са били сегашният кмет на селото Иван Иванов, който по това време е горски, и фирмата на майката на настоящия шеф на общинското лесничейство в Хасково Георги Масларов "Копра". Местните твърдят, че именно по тяхно време са правени манипулациите в язовирната стена и ги сочат като основни виновници за надвисналия потоп. Иванов и Масларов обаче отричат.


в-к Стандарт

Реклама
  •  
  •  
  •  
  •