Новини
Шараните са хит на Тараторското езеро - 04.05.2012

Все повече с повишаването на температурите настава времето за риболов на шаран. В края на април и през май тази риба вече е доста активна, храни се усилено след дългата зимна летаргия. Възможностите за улов на шаран сега са ограничени заради течащата забрана по големите ни реки и язовири. Вариант да потърсим борбените риби остават преди всичко многобройните арендовани водоеми в страната.

На не повече от 50 километра югоизточно от София е разположено едно особено привлекателно езеро, което в рибарските среди е познато като Тараторското. През годините водоемът беше свободен за любителски риболов, но от няколко сезона за него се грижи стопанин. Тази пролет мястото е истински хит не само заради солидната популация от шаран, но и заради притегателната природа.

Любопитното е, че Тараторското езеро е разположено на над 1 километър надморска височина в Лозенската планина. Поради тази причина водоемът има своите специфики. Водата там се затопля по-бавно в сравнение с езерата, намиращи се в широкото Софийско поле, и рибата започва да се храни по-късно.

До неотдавна на Тараторското властваха американските пъстърви. В по-хладно време могат да се надърпат доста бройки. Те предпочитат по-дълбоките и сенчести участъци, като това главно са местата на полуострова, навлизащ навътре в езерото. Пъстървите са мамят на плувка, като обикновено плуват недалеч от брега. Примамка трепач за тях се явява ларвата, наречена камола. Тя наподобява бяла гъсеница и е любимото лакомство на езерните пъстърви. Най-често обаче въдичарите подават бели червеи, които са с доказан ефект. Редом с пъстървите на плувка се вадят и редки, но трофейни кефали. Във водите плуват риби с тегло над килограм. Типични за тях са яркочервените перки и тъмен цвят на тялото, което ги прави особено красиви.

През последните две седмици се събудиха и шараните. Есента във водата бяха пуснати 20 хиляди бройки, като зарибявания са се правили и предните години. Водоемът няма изкуствена стена и изпускателни кранове, затова източването му е невъзможно. Това от своя страна гарантира наличието на огромни шарани. Масово се хващат такива между килограм и два.

Този месец по-резултатен бе дънният риболов. Явно рибите все още се хранят предимно от самото дъно. Най-добрата стръв са белите и торните червеи. Царевицата засега изобщо не е примамлива за водните екземпляри. Освен традиционните дънни въдици, риба се хваща доста добре и на фидер. В дадени дни даже той е много по-ефикасен заради чувствителността си и по-фината линия.

Интересна закономерност е, че шараните на Тараторското езеро са по-активни привечер. Сутрин се поизважда по някоя бройка, през деня активността им силно намалява, а в късния следобед започва истинският фурор. Ако напипате хубаво място, достатъчни са ви само две въдици, тъй като с повече е трудно да се смогне. Все още каракудата във водоема не дава признаци на живот. Тя има добра популация, но явно трябва да минат още няколко дни, за да се позатопли водата и рибите да започнат да се хранят.
Условията, при които може да се лови в езерото, са доста приемливи на фона на повечето арендовани водоеми в Софийско. Най-важното е, че уловената риба не се заплаща. Таксата за една пръчка е 8 лева, да две - 15, а за три - 20. До езерото се достига по пътя от с. Нови хан за мините "Чукурово", които вече са със затихващи функции. Самият водоем се намира непосредствено над с. Габра. Тараторското неминуемо се явява чудесна алтернатива за риболов по време на забраната, когато няма кой знае колко възможности. А и самата риба е известна със своите кулинарни качества. Водата в езерото е изключително чиста, което прави месото на рибите вкусно.

В-к Труд, Добромир Добрев 

Реклама
  •  
  •  
  •  
  •