Новини
Риболовен атлас Всички институции се разграничиха от фаталния яз. Иваново - 10.02.2012


На третия ден от трагедията в харманлийското село Бисер от мътилката започнаха да изплуват скандални факти, които насочват отговорността към кмета на Харманли Михаил Лисков. След като вчера министрите Цветан Цветанов и Мирослав Найденов обвиниха кмета за това, че не е взел мерки за източване на язовира, днес това стори и областният управител на Хасково Ирена Узунова. Първо в ефира на БНТ, а после и по bTV, тя заяви, че язовирът е бил актуван като публична общинска собственост на името на община Харманли. Това е сторил самият Михаил Лисков, който е кмет на Харманли от два мандата.

"Когато се прегледат документите, ще се установи, че язовирът е актуван единствено като публична общинска собственост. Той е бил актуван под името яз. Ясмаджика. Община Харманли е собственик на този язовир", заяви Узунова. Според нея общината се е държала като собственик през годините - тя е изготвяла план за управление при кризи на язовира. Именно като собственик на язовира, община Харманли е била предупредена за опасността от наводнение. Това се е случило миналия петък, преди да се случи трагедията (скъсването стана в понеделник - бел.ред.). Служител на общината е проверил на място състоянието на язовира, разкри Узунова.

Кметът на Харманли Михаил Лисков, който изслуша обвиненията в ефир, се оправда, че общината е имала акт за собственост върху част от язовира. Според него актът на собственост е за 27 дка, докато целият язовир е 87 дка. Лисков заяви, че общинската земя е "на дъното на язовира". По думите му това било "едно дере" в горния грай. Останалата част била на Министерство на отбраната, тъй като попада в обхвата на полигона в с. Корен. "Защо поземлената комисия е разделила така собствеността, не знам", допълни той.

Въпреки че нито една институция не припозна фаталния язовир като своя собственост, всички бяха единодушни, че опасността от скъсване на язовирната стена е била публично известна от години. Разбра се, че има протоколи за дефекти в язовирната стена, но мерки не са били предприети. Кой е виновен за това - тепърва ще установява прокуратурата, която в понеделник образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.


Източник на новината: Капитал

Реклама
  •  
  •  
  •  
  •