Новини
Риболовен атлас 34 са потенциално опасните язовири в област Сливен - 17.02.2012

 

 

34 язовира на територията на област Сливен се водят на отчет като потенциално опасни. Според областния управител Марин Кавръков това не означава, че те представляват пряка опасност. Потенциалната опасност, която представлява някой язовир се определя от обема на водата в него, височината на язовирната стена, заливната зона, която, ако нещо с стане с водоема, може да бъде засегната и от състоянието на хидротехническото съоръжение. Всеки язовир има паспорт в областна управа и се наблюдава, увери Кавръков, а проверките са ежегодни, като, при констатирани нарушения, се издават предписания до собствениците на хидротехническото съоръжение. Язовирите в областта са около 100.
Съобщението на министър Трайков, че на територията на област Сливен има три потенциално опасни язовира не е новост за областна администрация. През 2011 година на два пъти е подавана информация за състоянието на хидротехническите съоръжения в региона, а в началото на седмицата в Сливен е бил екип от министерството на икономиката и енергетиката, който е посетил тези язовири.
Марин Кавръков каза още, че най–рискови в област Сливен са 7 язовира, всички в община Котел. Те са по един  в селата Ябланово, Жеравна, Мокрен и четири в Пъдарево. За тях областният управител е издал специални предписания до кмета Христо Киров, с които му дава срок до 17 февруари да предприеме мерки са обезопасяване на хидротехническите съоръжения.

 

DarikNews.bg

Реклама
  •  
  •  
  •  
  •