Home » Статии за Риболов » Ароматизиране на спининговите примамки
Риболовен магазин черен петък

Ароматизиране на спининговите примамки

gulpalivespry22

Ароматизирането на стръвта и захранката в риболова се е доказало неведнъж като успешен метод. Почитателите на спининга, обаче, не са на едно мнение по въпроса. Едни го одобряват, а други не. Нека разгледаме как стоят нещата при двата най–известни хищника в страната ни – това са костурът и щуката.

Щуката е хищник, който дебне плячката си главно от засада. Когато е в очакване, тя разчита само на зрението си, като обонянието остава на доста заден план. Нищо от случващото се наоколо не убягва на щуката, като главната заслуга за това е на зрението. А ако някоя риба се доближи достатъчно щуката се хвърля яростно в атака. Дори и да не успее да улови плячката си тя ще се върне на предишното си място и ще зачака отново. От тук произлиза тезата, че щуката не се влияе особено от аромати. Има, обаче, и друго мнение по въпроса. Опити показват, че ако кървяща рибка бъде подадена в близост до територията на щука, в голям процент от случаите хищникът усеща кръвта и започва да търси източника, дори и да не е настроен за хранене. От тук може да се заключи, че кръвта възбужда интереса на щуката. Поради тази причина някои риболовци порязват леко с нож рибката за стръв, за да и пуснат кръв, като смятат, че това би увеличило шанса им за улов. Това може да се окаже доста резултатен метод понякога.

Колкото до костурът – тук нещата са напълно различни. Костурът се движи на пасажи, следователно тук съществува конкуренция кой пръв ще се докопа до храната. Малките рибки, с които костурите се хранят, могат да бъдат трудно уловени понякога. Изглежда сякаш костурът също разчита само на зрението си, но е известно, че освен очите си, той използва обонянието и страничната си линия. Има случаи, в които костурът преследва дълго изкуствената примамка, но не я захапва. Това навява на мисълта, че може би се съмнява в нея. Ако, обаче, примамката е с мирис, който се харесва на костура, той атакува мигновено. Започват удар след удар и изводът е, че миризмата е от значение. Въпреки, че костурът не е безразличен към ароматите, той не винаги ще се влияе от тях. Знае се само, че аромати, успешни през лятото, не са ефективни през зимата и обратното.

За да се лови успешно с аромати е важно да се знае с какво главно се храни рибата в дадения водоем и от това да се правят заключения за избора на ароматизатори. Ароматизираната примамка може да бъде успешна за дадено време и после да се нуждае от ново ароматизиране. Съветваме да не използвате няколко аромата върху една примамка.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *