Home » Други » Власинското езеро, перлата на Сърбия
Риболовен магазин черен петък
езеро Власина, Сърбия
езеро Власина, Сърбия

Власинското езеро, перлата на Сърбия

Власинско езеро
Власинско езеро

Кое е мястото, на което може да видите островчета с брези отгоре им да плават свободно из водната повърхност? Ако си мислите, че няма такова място дълбоко се лъжете, защото то се намира на около час шофиране от границата ни на запад.

Това е Власинското езеро в Сърбия, където островчетата се носят спокойно из повърхността, а рибите и те подир тях. Власинското езеро има и два истински острова, а именно това са Стратория и Дуги Дел. Независимо колко пъти ги посетите те няма да са изменили своите позиции, а ще са си все там, където са били и предния път. Тук-таме, обаче, се  срещат и островчета, които се носят из езерото. Това, повярвайте ми, не е някаква туристическа клопка и човекът няма пръст в тази работа. Това си е чисто дело на природата – когато водата в езерото се покачи се откъсват парчета от сушата и, направлявани от вятъра и вълните започват своята обиколка из езерото, с животни и растения по тях. Местните наричат най–големия от тези острови Моби Дик. Той през повечето време си е на брега, но ако искате да го видите как плава посетете езерото през пролетните месеци.

Сърбите харесват Власинското езеро и то се е превърнало в дестинация за почивка през цялата година. През лятото температурата на водата надхвърля 20 градуса и това прави езерото изключително подходящо за плуване и много други водни спортове. Можете да си разпънете палатката на брега на езерото или да се настаните в някои от хотелите край езерото, които не предлагат най–големите удобства, но това не е кой знае какво. Зимата пък водата в езерото замръзва изключително много и образуваният лед е много здрав. Надморската височина на Власинското езерото е малко над 1200 м., като около него се ширят поляни, а освен това се срещат дървета като борове, брези букове и други. Освен познатите ни дървета и растения тук може да се срещне и нещо доста необичайно. Това е единственото хищно растение в страната, което обитава само района около езерото и се храни с насекоми.

Власинското езеро предлага безброй възможности и за рибарите. Някои от обитателите му са шаран, амур, сивен, пъстърва и костур. Известно е, че тук е улавян амур с невероятното тегло над 40 кг, а, разбира се, не липсват и легенди за по–големи екземпляри. Освен с плаващите си острови, езерото се слави и с легендата за воден бик, който се подвизавал през нощта и понякога се хранел с добитъка на местните. Местните, обаче се справили с проблема, когато ковач забил пирони в рогата на кравите. След като бикът излязъл, за да изяде някоя крава, той се набол и от тогава не се появил повече.

Информация:  Ако ще посещавате Власинското езеро минете през ГП Олтоманци или Стрезимировци. По  първия маршрут от граничния пункт до езерото са 45, а по втория около 23 километра. За пресичане на границата ви трябва само лична карта.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *