Home » Туризъм » Местността Паниците
Риболовен магазин черен петък

Местността Паниците

Местността Паниците
Местността Паниците

Местността Паниците е разположена по поречието на р. Тунджа, на 4 км. от гр. Калофер. Произхода на името е свързан с издълбани форми в камъните на реката, които приличат на паници. Освен това цялата местност също прилича на паница, така че относно възникването на името и има много теории.

В днешно време, тази интересна местност е най-развитата в района на Калофер. Преди там са се организирали детски лагери, а освен тях има и хотел, името на който е „Райски кът”, почивни станции и бунгала. Известността си местност „Паниците” добива заради това, че е изходна точка и единствената такава в Южна България, по пътя за водопада Райското пръскало и вр. Ботев – едни от най-красивите и най-високи природни феномени в страната.

До „Паниците” може да достигнете с автомобил, от там нататък, обаче, продължавате сами. Така имате възможност и да разгледате красотите на Централен Балкан и да усетите чистата атмосфера, която ви заобикаля. Вървейки нагоре, към водопада и върха, ще достигнете до един от трите национални парка – Централен Балкан, който ще ви разкрие красотата на Стара планина.

Местността „Паниците” е място, подходящо за почивка, където може да забравите за грижите поне за малко. Там ще ви се отдаде възможност да се срещнете с условията, които предлага природата и да почувствате величието на горда Стара планина.

Близо до град Калофер се намира язовир Домлян, а по поречието на река Тунджа е изграден и един от големите български язовири – язовир Копринка.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *