Home » Туризъм » Парк Кайлъка
Риболовен магазин черен петък

Парк Кайлъка

Парк Кайлъка
Парк Кайлъка

Ако ви предстои пътуване до Плевен задължително трябва да отделите няколко часа от времето си, за да разгледате парк Кайлъка. Ако наистина, обаче, искате да разгледате целия парк Кайлъка, а не само някоя алея и кафене, ще ви трябва доста време. Това е така, защото паркът се шири на площ около 10 000 дка. Кайлъка е изграден върху естественото дефиле на реката Тученица, а нещата и гледките които ще се разкрият пред вас си струват всяка една секунда отделено време. Назад във времето това място е било на дъното на огромен басейн с вода. Все още, обаче, можете да различите останките и костите от животни във варовиковите скали. Каньонът, образуван от реката, е защитен. Водата е пробивала пътя си през варовика с години, а самия каньон е дом на изключително интересна и разнообразна флора и фауна. Освен чудните растения, тук се срещат и застрашени животински видове. Множество птици са намерили своя дом из терасите и дупките, образувани на скалите. Със сигурност ще запомните визитата си в тази невероятна българска забележителност. Ако пък сте фотограф ще имате възможността да направите изключителни снимки.

Край римската пътна станция, пък е имало селище, около което се е издигала крепост. Целта на тази крепост е била да отблъсква нахлуващите от север племена. Тази крепост се нарича Сторгозия. Зад стените и имало и складове, освен и помещенията на войните, разбира се. Историците смятат, че крепостта действала до около VI век, а днес тя е изключително добре запазена. От тук се вижда целия парк, а самата атмосфера ще ви накара да си представите водените някога битки. Друго историческо място, което си струва да се посети, е язовир Тотлебенов вал. Това място е било ключово за спечелването на войната за Плевен.

А скалите… освен че са красиви със своите образувания те стават и за катерене. На тях дори има маршрути, по които ако имате желание, може да се покатерите. Ако ли не пък, може просто да седнете отстрани и да гледате как някой друг го прави, защото ентусиасти не липсват.

Друга забележителност в този невероятен парк е музея на виното. Той е разположен в пещера, близо до язовира. Освен, че тук можете да дегустирате различни видове вина, можете да разгледате и начините на приготвяне на виното от древни времена до наши дни. И понеже и цял ден няма да ви стигне да се насладите пълноценно на парк Кайлъка, в него има хотели и заведения за хранене. Освен това не липсват и детски площадки, алеи, зооградина и много много други. Перфектно място за изкарване на една добра отпуска!

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *