Home » Туризъм » Пещера Снежанка – перлата на Родопите
Риболовен магазин черен петък

Пещера Снежанка – перлата на Родопите

Пещера Снежанка
Пещера Снежанка

Пещерата Снежанка е пример за красотата на българската природа. Другото й име е „Перлата на Родопите”, която покорява хората с неустоимия си чар. Дълга е 145м., но в тях са разположени всички възможни пещерни образувания. Разположена е на 5км. от гр. Пещера и е един от 100-те национални туристически обекта на България.

Снежанка е едно най-красивите места в страната. Легендите показват, че в миналото е била обитавана от траки, а след тях потънала в забрава до 1961 година, когато туристи я откриват отново. Сравнена с останалите пещери, тя не е толкова голяма, но пък крие в себе си големи и богати красоти-драперии, синтрови езера, сталактити, сталакмити. Кръстена е на снежнобелите наслаги, благодарение на които днес съществуват образувания напомнящи „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Делфинчето”, „Папагалче”, „Каракачанката” и разбира се за къде без „Снежанка”, която чака своя принц.

В пещерата са изградени следните зали-„Музикалната зала”, „Голямата зала”,  „Залата на виметата”, „Вълшебната зала”, където е „застанала” и Снежанка.

Дори когато няма посетите, пещерата не е самотна, понеже в нея са намерили убежище 4 вида прилепи, някои от които могат се видят и от туристи. Забранени са снимките в нея, но отвън има сувенири, които всеки може да си вземе за спомен. За допълнителна сигурност, Снежанка е поставена под 24 часово видеонаблюдение.

Ние от Риболовен Атлас ви съветваме да посетите това приказно място, дали като крайна цела или птьом, отивайки или връщайки се от другата „перла на Родопите“ – язовир Батак.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *