Home » Туризъм » Разходка с лодка по море и река – опознайте Велека и Ропотамо
Риболовен магазин черен петък

Разходка с лодка по море и река – опознайте Велека и Ропотамо

Разходка с лодка по море и река – опознайте Велека и Ропотамо
Разходка с лодка по море и река – опознайте Велека и Ропотамо

Според древната притча, там където извира реката, водата й е най-буйна. Следвайки своя път, тя става по-спокойна и уляга, а на финала при устието, достига своята цел. Майка среща своя син и двамата се сливат в неразделно единство. Има голяма доза истина в тази древна мъдрост, което се усеща на подобен тип места, тъй като от устията на реките лъха живот и красота.

Може би мнозина знаят, че Велека и Ропотамо завършват пътя си в Черно море, на близо тридесет и пет километра една от друга, на юг от Бургас. Живописните местности, които ги заобикалят са радост за окото, а ваканцията там е едно по-различно и вдъхновяващо изживяване за всеки човек.

Двете реки се различават по това, че Ропотамо няма допир до препълнените с туристи морски градчета. Макар незаконното рибарско селище, построено в непосредствена близост до устието й, трафикът е малък и се чувства спокойствието. По всяка вероятност тази тишина се дължи на липсващата инфраструктура, която да провокира туристите към опъване на чадъри, скари и прочие благини.

Що се касае до Велека, тя докосва Синеморец и локацията е харесвана от стотици плажуващи. Приликата между двете реки е, че предлагат незабравими приключения за всички любители на лодките в страната и не само. Устието на река Ропотамо е с широчина тридесет метра и формира един спретнат, но малък плаж. В близост са плажовете “Аркутино“, “Алепу“ и разбира се, удивителното Приморско.

Ропотамо извира от Странджа и в горното си течение бива сладководна, като бавно чрез бавни темпове става солена. Това е причината в нея да има ясни признаци на живот, които може да забележите при интерес. Тази местност е домакин на сто екземпляра от т.нар. Червена книга.
Прекрасната природа напомня на прекрасните екваториални гори и вие трябва да почувствате целия този разкош със сърцето си.

Посетителите на тази част от България, ще видят много високи склонове обрасли в зеленина и в същото време дървесните видове явор, ясен, бряст и други. По-надолу по реката се откриват зелени поляни с блатна тръстика и спокойно носещи се водни лилии. От крайбрежната магистрала ви очаква специално корабче, което ще ви направи свидетели на цялата тази красота и то срещу малка сума пари.

Велека също предлага чудесни гледки, но ако търсите разходка с лодка е желателно, да притежавате лична такава, която да ви заведе, там където пожелаете. Други вариант са рибарите, които могат да ви разведат безплатно или срещу някой лев. Реката е защитена територия, така че е нужно да се съобразите с това ако смятате да организирате къмпинг и/или риболов.

Пътят от Синеморец до устието на река Велека с лодка е близо половин час. През цялото това време, ще чувствате свежестта на природата и нейните произведения. Насладете се на птичите песни, ароматите и живите твари около вас. Всичко това не може да се разкаже или напише, отидете и вижте сами. В обобщение, ще кажем, че която и от двете реки да изберете няма да останете разочаровани от изкарването ви. Желаем ви много приятни емоции и всичко най!

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *