Home » Статии за Риболов » Хвани – пусни или…
Риболовен магазин черен петък

Хвани – пусни или…

Хвани - пусни
Хвани – пусни

През последните години доста навлезе принципа „хвани – пусни” (catch and release) в риболовния спорт. Много рибари го практикуват с цел запазване живота на уловената риба, като по този начин също им дават шанс да се възпроизведат. Тази мода тръгна от американските въдичари, а от там и доста европейски държави последваха този пример. Целта е да се запази рибната популация и равновесието в еко системата. В България също се практикува „хвани – пусни”, но можете да видите предимно по–младите колеги да го правят. Дали наистина този метод е разумен, и дали наистина, връщайки уловената от нас риба във водата, спасяваме живота й? Някои учени смятат, на база направени проучвания, че този метод не е толкова разумен и дори го отхвърлят. Сега ще разгледаме двете страни на въпроса – предимства и недостатъци, а изборът ще оставим на самите вас – риболовците.

„Хвани – Пусни“. Защо да връщаме уловената риба?

1. Риболовът се популяризира доста из целия свят през последните години и както гласи една поговорка „рибарите са повече от рибите”. Заради многото рибари е редно да се връща рибата, за да се запазят видовете и най-вече ценните и редки такива. Ако това не се спазва някои видове може да изчезнат.

2. Ако уловената риба се връща във водата моментално след изваждането и на сушата, няма да има терзания относно доброто и здравословно състояние. Така може да ловите и цял ден, ако желаете, като не трябва да се съобразявате с посочените от закона количества за задържане на улова.

3. Ако принципът „хвани – пусни” се практикува постоянно на даден воден басейн, повече рибари ще имат шанса да хванат дадена риба, като едновременно с това не се намаля рибната популация на водоема.

4. Ако се практикува „хвани – пусни” е добре да се ползват и куки без контра, които предотвратяват излишните рани по рибите.

Защо да не връщаме уловената риба?

1. Рибата може да се нарани при контакт с човек или от живарник. Дори и да се върне след това, възможно е рибата да умре.

2. При убождането с кука се получава рана, която може да се инфектира и да причини смърт. Ако се нарани хранопроводът рибата е обречена на смърт. За това рибарите, които са „ЗА” метода „хвани – пусни“ са обвинявани, че обричат рибите на жестока и садистична смърт.

3. Рибите, които биват убодени веднъж, стават по–предпазливи и се хващат много трудно втори път.

Биолози от САЩ са провеждали изследвания за здравето и живота на върнатите обратно риби от риболовци следващи принципите на „Хвани – Пусни“. Резултатите показват, че до 25% от върнатите риби умират, като изследването важи за пъстървите. Статистиката показва, че тройните куки причиняват повече случаи на смърт, отколкото единичните. Хищните риби са по–застрашени, заради начинът им на улов и поведението им.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *