Home » Монтана » яз. Огоста » Язовир Огоста – риболовен рай в северозападна България
Риболовен магазин черен петък

Язовир Огоста – риболовен рай в северозападна България

Язовир Огоста
Язовир Огоста

 В последно време язовир Огоста се прослави с добрите си рибни запаси. Макар, че понякога бракониерите атакуват с мрежите си, рибата намира начин да оцелее и поддържа популацията си. На всички е ясно, обаче, че поради горе посочените обстоятелства рибата става по–хитра и мнителна, като предпочита да се държи на по–недостъпните и спокойни места. Това от своя страна прави риболова по–труден обкет за риболов.

Често по–едрите екземпляри се държат в залятите гори при ръкавите на язовира, но от там много трудно се изважда хубава, трофейна риба. Повечето добри места са почти винаги заети от рибарите, но от уловените риби не се открояват такива с големи размери. При устието на р. Огоста може да се лови платика, каракуда и кефал, а в местността „Локвите” предимно се ловят червеноперки и каракуди. Платика може да се лови и в ръкавите, но на по–дълбоките места. Костурът се среща из целия водоем, но напоследък се вадят предимно дребосъци. На стената на язовир Огоста е възможен улова на по–едри скобари и бели мрени, но и те кълват все по–рядко.

Най–успешната стръв на язовир Огоста е торния и белия червей, царевицата, житото и хляба. Сухата храна ще примами основно дребосъка, за това ако искате по–едри екземпляри използвайте само царевица и жито. Ако търсите едри шарани е добре да си набавите лодка и да намерите някое трудно достъпно място със заляти дървета. Тук вече е нужно чакане, малко късмет и здрави такъми. Макар и да се навъртат едри риби в района ще е доста трудно да ги излъжем. Тук на помощ може да се притече някой местен, но ако не уловите едър шаран винаги може да хванете някой от другите видове риби.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *