Home » Туризъм » 10 причини да се влюбите в Родопите
Риболовен магазин черен петък

10 причини да се влюбите в Родопите

Родопите
Родопите

Родопите са кътче от страната ни, в което неминуемо ще се влюбите, а причината за това не е само една.

1. Кухнята – Родопската кухня е известна из цяла България със своите специфични ястия. От всякакви видове закуски и пататници, та до чевермета. Да си оближеш пръстите!

2. Диалекта – Тук-таме колкото и да слушате внимателно може да не разберете някоя дума или фраза, но пък диалектът им е много забавен. Както всеки диалект и тук има някои специфични думи и изрази, които може да ви се сторят странни, но пък не пречи да научите малко за местната реч и говор.

3. Фестивалите – Фестивалите са поредната благинка, която Родопите предлагат. Надсвирванията с гайди, кукерските обичаи, изобщо в Родопите не липсват фестивали и панаири, на които искрено да се забавлявате. Народна музика, хубаво време и чист въздух – какво повече може да искаме

4. Различното – Нищо общо с големия град. Тук можете да разгледате исторически и природни забележителности реки, езера, язовири, скали, поля и гори, спиращи дъха живописни панорами. Идилия!

5. Забавления през зимата – Без съмнение зимните курорти са изключителна атракция. Чепеларе, Цигов чарк, Пампорово и т.н. Това са местата, където да изкарате една незабравима зима, независимо дали карате или не ски.

6. Пустите села – Не са малко селата в Родопите, които са изоставени, без жители или с население от 5-10 човека. Наполовина съборени къщи, изобщо обстановка, която допринася за чувството на мистерия и загадъчност.

7. Религия – Религиозните паметници в Родопите не са една или две. Бачковския манастир се намира именно тук, а както знаем той е един от най–големите в България. Кръстова гора също не е за испускане, и накрая, но не на последно място Белинташ, чиято история се свързва дори с извънземни.. Изобщо Родопите са място пълно с положителна енергия, където да си отпочинете от скучното всекидневие.

8. Митове и легенди – Родопите крият стотици интересни и завладяващи легенди. Легенди за места, които Орфей е посещавал. Легенди за чешми и мостове със зазидани девойки в тях. Легенди за скали, от които са скачали моми. Където да спрете и попитате все ще ви се разкаже някоя легенда.

9. Музика и песни – Тук всеки би се развълнувал и разчувствал при звука на традиционната каба гайда от Родопи. Песни, които са звучали дори и в космоса, като “Излел е Дельо хайдутин” и много други.

10. Местните жители – В Родопите са едни от най–милите и добросърдечни Българи. Хора, които да те приемат на трапезата си. Хора, които да те дарят с парченце от себе си и от своето ежедневие.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *