Home » Статии за Риболов » Как да се предпазим лятото от отровните насекоми и влечуги
Риболовен магазин черен петък
Оса

Как да се предпазим лятото от отровните насекоми и влечуги

Не подценявайте опасностите през лятото по време на риболов. Досадните насекоми и не съвсем безобидни влечуги за миг могат да попарят и най-доброто ви настроение и да провалят риболовният ви излет. Те причиняват какви ли не неприятности. От елементарно зачервяване на кожата след ухапване до опасен алергичен пристъп. Понякога един допир само, едно убождане са достатъчни да ви тръшнат на легло, в кома, или дори най-лошото.

ОсаПазете се! Най-опасно е да бъдете ужилени по гърлото, или устата: Отровата на пчелите, осите и стършелите съдържа опасни вещества. При ужилване от пчели и оси болката е пронизваща и обикновено на мястото те оставят жилото  си. А при другите насекоми се появява червено-синкава точка с околно зачервяване. Следват сърбеж, парене, оток. В най-благоприятния случай всичко отшумява за часове. Но не са изключени и съпътстващите алергични реакции, които са опасни дори за живота. Най-страшно е, когато пчела, или оса незабелязано попадне в устата, или гърлото, докато се разхлаждате с някой свеж плод. Ужилването причинява бързо развиващ се оток, който може да спре дишането и да предизвика нелепа смърт за броени минути.

Спасение при ужилване от пчели и оси: Извадете жилото със стерилна пинцета, или игла. За да изцедите поне част от отровата, въпреки болката изстискайте с два пръста мястото. После го разтрийте интензивно с пръстен от благороден метал (най-добре златен), за да разнесете отока. Намажете го с амоняк или сода бикарбонат, или с кортизонов препарат (флуцинар, синелар). Народната медицина препоръчва разтривка с лук, скилидка чесън, нарязан на ситно магданоз, живовляк, оцет. Поставяйте студени компреси.

Змия, пепелянкаПри ухапване от змия действайте светкавично: Из деретата и високопланинските места у нас най-често се срещат два вида отровни змии – пепелянката и усойницата. Смокът и водната змия са безопасни за човека. Но отровата на останалите действа парализиращо на нервната система. Умъртвява тъканите около засегнатото място. Разрушава червените кръвни телца. При ухапване се усеща остра болка, прободните ранички от двата зъба на влечугото се виждат ясно, около тях се появява червеникаво-виолетов оток. Общите прояви са отпадналост , достигаща до парализа, сърбеж по цялото тяло, болки в корема, повишена температура, изпадане в шок, ако веднага не се вземат мерки.

Какво да направим, ако ни ухапе змия: Стегнете с колан, или въженце крака, или ръката в областта на бедрото (мишницата), за да спрете разпространяването на отровата в кръвта. Ако се наложи превръзката да се държи по-дълго време, през 60 минути я разхлабвайте за кратко, за да не се умъртви крайникът. Направете половинсантиметров разрез с ножче на засегнатото място и силно изстискайте отровената кръв. Може да използвате и импровизирани вендузи – обърнете с отвора надолу бурканче от детска храна, или стъклена чаша и го загрейте за секунди със запалка. Поставете на мястото на ухапването, вендузата ще изтегли заразената кръв. В никакъв случай не смучете с уста. В днешно  време едва ли има човек без кариес, или раничка в устата и това може да ви коства живота. Ако разполагате с йод, амоняк, или калиев хиперманганат, полейте обилно. Пострадалият не трябва да се движи сам. За да не циркулира отровата въпреки импровизираното пристягане, без излишно бавене го откарайте, или занесете  до най-близкия здравен пункт, където ще му инжектират противозмийски серум.

ribarski magazin