яз. Кърджали
Риболовен атласяз. Кърджали

Язовир „Кърджали“ е един от трите големи язовира, заедно с язовир „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, които акумулират водите на река Арда и нейните притоци.

Язовирът се намира на северозапад от град Кърджали, стената му е на около 3 км. от града. Строителството на стената протича в периода 1957-1963 година. Тя е бетонна дъгово-гравитачна, извисява на 103,5 метра над земята, а общият завирен обем на водохранилището е 497,2 млн. куб. метра. По големина е на второ място, а по форма, конструкция и изпълнение е единствената на Балкански полуостров. Тя е и една от малкото язовирни стени в света, които се извисяват над самия град. От самата стена се открива прекрасен панорамен изглед към част от язовира и към града.

Има изградени различни туристически атракционн, като плуващите ресторанти, има много водни колела, джетове и водни ски. На язовирът има изградена и гребна база за подготовка на националните ни отбори по кану каяк.

Дължината на язовира е 24 километра, а наличието на множество разливи, заливи и плитчини допринася за доброто развитие на всички видове риби. Най-разпространените риби са шаран, уклей, червеноперка, костур, бяла риба, каракуда и сом.

Рейтинг: 
Местоположение:

 Екстри: 
Риби: 

 

Коментари
1 - Aton (18:55 30.07.2011)
Нивото в момента при нулата/Русалско-Кошарите/ е много ниско.Водата се е дръпнала към скалите на другия бряг.Днеска бях на плаж там и беше много рехаво от къмто рибарско присъствие
Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.
Реклама
  •  
  •