яз. Жребчево
Риболовен атласяз. Жребчево

Жребчево е язовир на река Тунджа, България, който се намира в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец от Община Нова Загора. Кръстен е на потопеното под него в 1965 година село Жребчево (Атлари).

Разположен на 25 000 декара площ, Жребчево е третият по големина язовир в България, след Искър и Студен кладенец. Язовирът има много ръкави с удобни за риболов места. Тъй като водата от язовира се използва за напояване, през лятото той се източва значително, което обуславя сезонния характер на риболова (костур, червеноперка, сом). В устието на язовира на река Тунджа се среща също щука.

Язовирът има доста разчупена форма с ръкави и заливи и всичките са много удобни и атрактивни за риболов. Водоемът е пълен с трофейни сомове, шарани, амури, бели риби и костури. Щуките също вече притежават завидни размери. В язовира има още каракуди, платики, червенопрки, уклеи и толстолоби.

Водоемът се използва за напояване и затова нивото му спада драстично през месеците юни, юли, август и септември, като темпът на източване многократно надвишава водата вливаща се такава от река Тунджа.Това осезаемо влияе на риболова.

До бента на язовира са разкрити останки на римска крепост.

 

Текст: wikipedia.bg

Рейтинг: 
Местоположение:

 Екстри: 
Риби: 

 

Коментари
1 - matcata78 (09:21 12.03.2012)
Любимият ми язовир
2 - memo666 (16:38 13.09.2012)
В момента е паднал нивото на водата но излизала каракуда,бяла,костур...
Само регистрирани потребители могат да пишат коментари.
Реклама
  •  
  •