Благоевград
Риболовен атласБлагоевград

Благоевград се намира в Югозападна България и е разположен в долината на река Струма и през него тече по-малката река Бистрица. Градът е наречен на името на Димитър Благоев. Докато при капитализма е малък провинциален град, център на няколко тютюнотърговски фирми, днес Благоевград е един от най-големите центрове на тютюневата промишленост в България, а също така е административен и културен център за този край на страната.

За удивително кратко време, известно като Строителната епоха за дипломатическия корпус, в края на 80-те години Благоевград буквално осъмва с нов център и преобразени общински сгради. Сменя се канализация построяват се университет, Кметството и Поликлиниката, оформя се площад „Георги Измирлиев”, пускат се фонтаните. Днес градът се гордее с множество спортни клубове, школи и най-популярният футболен клуб в Югозападна България - Пирин Благоевград-1922г.

В града има построен Американски университет, училища, окръжен музей и библиотека, къща музей ”Н. Парапунов”, Държавен театър, драматичен театър ”Н.Й. Вапцаров”, държавен ансамбъл за народни песни и танци „Пирин”, които ни радва и с гордост представя нашите обичаи, носител на не една държавни и международни награди. В северната покрайнина на града има топли минерални извори с лечебни свойства. Тук е и катедралната църква „Въведение Богородично” осветена през 1844г.

Благоевград е средище с богата история. По време на Възраждането от източната страна на Бистрица се застроява Вароша - българската махала на града, които има и своята уникална архитектура. Във Вароша се намира и къщата на Георги Измирлиев Македончето, участвал в Освободителните движения. През 1919г. излиза първият вестник в Горна Джумая днес вече под името Благоевград ”Македонска сълза”.

Източно православното население на града традиционно е част от Неврокопската епархия. Като православни храмове са още „Св. Архангел Михаил” в квартал Еленово, ”Св.Николай Мирлийски Чудотворец” в квартал Грамада, ”Св. Димитър” в квартал Струмско. В града има районно мюфтийство на Ислямското вероизповедание. Заради големия си брой студенти, кръстопътното си географско положение, природата и редица социални фактори, градът има сравнително добре развиваща се икономика. Благоевград е разположен на паневропейския транспортен коридор 4, на европейския път Е79, а в процес на изграждане е автомагистралата „Струма”.

От тук тръгват туристическите пътища за приказно красивите планини Рила и Пирин, което развива града като важен център на маршрута, спортовете и конгресния туризьм в Бьлгария.

Благоевград е футболен град, прочут с детско-юношеската си школа на Пирин, дала на българския и световен футбол таланти като Димитър Бербатов и редовно захранваща по-заможните клубове с таланти. Само липсата на сериозни инвестиции на този клуб възпрепятства той да е сред водещите в първенството.

 

Язовири в Благоевград
Реклама
  •  
  •