Home » София » яз. Искър » За платика на язовир Искър
Риболовен магазин черен петък
платика от язовир Искър
платика от язовир Искър

За платика на язовир Искър

Лятото през последните няколко години се оказва доста силно от към риболов за рибарите от столицата. Мястото за риболов е устието река Искър на язовир Искър, където по това време на годината могат да се видят все повече и повече рибари, които са там с една цел. Това е платиката, и щом някои риболовци пристигат преди петлите, за да си осигурят мястото значи има защо!

платика от язовир Искър
платика от язовир Искър

Платики са обект на риболов в язовир Искър не от скоро. Въпреки менящото се ниво, променливите настроения на времето и многобройните рибари по бреговете платиките са си там и сякаш не намаляват. Разбира се, по това време водени от хайвера и плитката затоплена вода се насочват към устието, което ги прави по–лесни за улов. Там все пак чакат многобройните рибари с такъмите си. Не липсват случаи, в които да се улови трофейна платика тежаща около или над килограм, каквито рядко се срещат през останалата част от годината. Това е така, защото едрата платика стои в дълбините, предлагащи по–хладна вода през лятото и ако има улов на едър екземпляр то той ще е случаен. Пролетта платиките са близо и за това именно тогава рибарите атакуват. Ловят се на фидер, както и на плувка. И двата вида риболов имат своите преимущества. Фидер риболовът, например, не се влияе толкова от времето, а и с фидер можете да заметнете на по–голяма дистанция ако се наложи. Поради това той е преобладаващ. Разбира се, и плувкарите не остават по–назад. Те залагат главно на мачовата въдица, която също може да предложи риболов на дистанция.

Разбира се, всички знаем, че е най–добре ако имаме възможността да ловим на близка дистанция с щека или директен телескоп, например. Но това не винаги е възможно, защото понякога платиката не се доближават толкова, че да можем да ги достигнем с тези такъми. Дори и да открият поднесената от вас захранка е малко вероятно да се задържат за по–дълго време в плитката вода и по–скоро ще се отправят навътре. И все пак, независимо дали ще ловите на плувка или дъно, е добре да предложите храна.

Подхранете стабилно предварително с няколко топки ако ловите на плувка. Използвайте специлизирана захранка за платика. Ако пък сте с фидера презамятайте по–често. Иска си храна и това е. За стръв използвайте бели червеи, като слагайте по 2-3 или повече на кукичката. Не отписвайте и торните, не се знае кога рибата ще смени настроението и предпочитанието към стръвта. Поради тази причина експериментирайте със стръвта и дори опитайте на комбинация от торен и бял. Може пък да се изненадате от резултата.

За край ще ви посъветваме да не задържате целия улов от платика. Тя не е от най–вкусните риби. Освен това тези риби са пълни с хайвер, така че нашият съвет е да върнете обратно поне част от улова, за да има какво да хващаме и за напред.

ribarski magazin