Home » Статии за Риболов » Риболов със sukibaits.com
Риболовен магазин черен петък

Риболов със sukibaits.com

rodpodДнес иновациите и новостите в оборудването при специализирания риболов на шаран са толкова много, че повечето риболовци трудно могат да се сдобият с всичко поднесено на пазара от риболовните фирми. Има, обаче, един аксесоар, който неминуемо присъства при по–голямата част от шаранджиите и това е стойката за въдици, иначе казано род-пода. Стойката е голям плюс за съвременния шаранджия, като спомага не само за коректното позициониране на въдиците. Освен, че стойката се грижи всичко да е подредено и компактно, на нея се монтират и другите аксесоари, които са незаменими при риболова на шаран. Това са държачи, сигнализатори, обтегачи и т.н. Стойката може да бъде поставена върху неравни и дори стръмни брегове, тъй като повечето стойки разполагат с телескопични крака, които да компенсират недостатъците и неравностите на терена.

Има няколко основни съвета при разпъването на стойката за риболов. Първото е да изберете бряг, който да осигури стабилността и надеждното монтиране на стойката. Ако стойката е със три крака се разпъва така, че единият крак да бъде насочен към водата. Това придава стабилност на стойката при евентуалните последвали удари на риби. След като сме разпънали стойката идва ред да нагласим сигнализаторите, обтегачите и държачите. Когато всичко това е на мястото си, е време да решим самото положение на въдиците и стойката спрямо водата. Стойката може да бъде изправена нагоре, наведена или в нормално, хоризонтално, положение, като това зависи от самата ситуация на риболов и от характера на водоема. Например при ветровито време въдиците се накланят ниско над водата, а при водни препятствия като миди, закачки и т.н. се изправят нагоре.

След като сме избрали позицията на стойката за дадения излет преминаваме към постройката на самите такъми. Монтиране на олова, поводи, стръв и замятане към набелязаното петно.
Род подите на различните фирми предлагат различни опции за позициониране, различен брой на краката, материал на изработка, но също така и различен брой въдици, които могат да бъдат поставени на стойката. Например някои производители имат стойки за работа с четири, а дори и до пет въдици. Тук обаче въдиците се намират на много малко разстояние една от друга, така че ако имаме удар е важно да реагираме на момента и да отдалечим рибата от линиите на останалите въдици. В противен случай могат да се получат оплитания и дори може да изгубим рибата. Ако е нужно другите въдици могат да бъдат изкарани и след кепването на рибата да бъдат презаметнати отново на петното.

От думите по–горе можем да си направим извода, че стойката е голямо предимство за модерния шаранджия и ако решите да практикувате този риболов е добре да имате такава.

Риболовен магазин sukibaits.com

ribarski magazin