Home » Туризъм » Ягодинската пещера
Риболовен магазин черен петък
Ягодинска пещера
Ягодинска пещера

Ягодинската пещера

Ягодинската пещера
Ягодинската пещера

Едно от най-красивите кътчета в Родопите е Ягодинската пещера. Тя е много популярна и предпочитана туристическа атракция. Дълга е 10 км., изградена е на три нива и има общо три входа, два от които  са изкуствено прокопани. От древните си обитатели, пещерата е съхранила керамични съдове, сечива, керамика, овъглено жито и т.н. Някои от тези ценни предмети се пазят в пещерния музей на град Чепеларе. За да обиколите това чудно място са ви нужни около 50 минути, като разходката започва от единия и свършва до другия изкуствен вход.

Намира се в село Ягодина, община Борино, област Смолян, което е на 20 километра южно от град Девин. Разположена е на десния бряг на река Буйновска, която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновско с дължина 7 км.

До пещерата се стига по пътя Девин-Доспат, като се завива в ляво при стената на язовир Тешел. Пред пещерата има паркинг и ресторант.

Влизайки, пътешествието на туристите започва от „Новогодишната зала”, където могат да се насладят на „Царевичните сталактити”.  По-нататък приключението продължава, а пещерата пленява с естествените си багри от медта, мангана и окислението на желязото. Изградена е от мрамор и повечето от образуванията имат формата на висулки. Традиция на спелеолозите е всяка година да посрещат Нова година тук, а освен това за почитателите на необичайното тук може да се сключват и бракове.

Ягодинската пещера очарова с още много забележителни атракции, като т. нар. пещерни перли, които се срещат единствено тук в цяла Европа, огромен сталактон, който тежи 3 тона и е на повече от 10 000 години. Тук може да видите и друг сталактон, който в основата си има малко езеро с коралови образувания. Като във всяка пещера и тук има прилепна зала, а обитателите на пещерата са 12 вида. Пещерата пази в сърцето си красоти, които наподобяват Пижо и Пенда, Богородица и Младенеца, Снежанка, Седемте джуджета и Дядо Коледа, и разбира се между 100-те национални обекта на България.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *