Home » Туризъм » Туристическа дестинация – Мелник
Риболовен магазин черен петък
Мелник
Мелник

Туристическа дестинация – Мелник

Мелник
Мелник

Мелник се намира в Югозападна България, в област Благоевград. Независимо от това, че е най-малкият град в страната ни, разположен на 437м. надморска височина, той също крие големи красоти в сърцето си. „Бреговете” на града се мият от Мелнишката река, а на 7км. от него е разположен Роженският манастир – един от религиозните центрове в България. В близост до града се намират и прочутите Мелнишки пирамиди. Освен тези, Мелник има и още много интересни и забележителни места, заради които с основание градчето е сред 100-те национални туристически обекта на България.

Несъмнено, когато чуем Мелник първото нещо, за което се сещаме е прочутото мелнишко вино. Мястото, където можем да го опитаме и да се потопим в неговата атмосфера е Кордопуловата къща. Създадена е през 1745 година от богатият гръцки търговец от фамилията Кордопулос. Пътят до виното минава през тунел, издълбан в скалата, а полепналите монети навсякъде около теб са истинско изкушение. Когато стигнете до избата, можете да видите огромните бъчви, които пазят прочутото вино. Освен че може да дегустирате виното, имате възможност и да се насладите на красивите стъклописи, резби и стенописи.

Известният Роженски манастир е най-големият храм в Пиринска област и запазен средновековен манастир. В него може да се запознаете с интересните стенописи, стъклописи, дърворезбен иконостас. Роженският манастир е популярна посещавана забележителност и паметник на културата.

Други интересни места, които може да посетите в Мелник са паметникът на Яне Сандански и Градският исторически музей.

На 90 километра от град Мелник, посока север-северозапад се намира и язовир Стойковци. Това е единственият по-голям държавен язовир в областта. В района на градовете Петрич и Гоце Делчев се намират доста малки язовири, които са добри възможности за риболовен излет и кратък отдих сред природата.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *