Home » Перник » яз. Пчелина или Лобош » Язовир Лобош, царството на лина
Риболовен магазин черен петък
Лин
tinca tinca, lin

Язовир Лобош, царството на лина

Лин
Лин, tinca tinca

Специализиран риболов на лин из родните водоеми е трудна, но не и непосилна задача

Уловът му е повече случаен, отколкото целенасочен, но пък всеки риболовец би се зарадвал на такъв рядък улов. Назад във времето линът се е срещал в по–големи количества, но днес е изключителна рядкост поради много причини. Другото име на линът е блатна пъстърва, то подсказва, че най–често лин може да бъде уловен в блата, но също и в малки язовири, езера и др. Линът най–често се върти около водорасли и шавари. Те му предлагат храна и укритие и там той се чувства най–добре. Замятането на въдицата на чисти места си е загуба на време. Големи популации на лин има и на язовир Лобош (Пчелина) и язовир Стефаново. Въпреки всичко, лин може да се срещне и в яз. Батак, където рибата е открила удовлетворяващите я условия. Лин може да бъде уловен и край някои от баластриерите около София – Негован, Долни Богров и т.н.

Нека видим как изглежда тази невероятна риба. Линът има късо, но силно тяло, покрито със ситни люспи. Устата му е подобна на тази на шарана, като освен това той също има малки мустачета. Перките му са обли, а цветът му е зелен, като гърбът е по–тъмен, за разлика от корема, който светлее. Линът се държи трудно в ръце, защото е изключително хлъзгав. Това се дължи на слуз, която покрива тялото му. В някои чужди страни линовете достигат огромни размери до над 5 кг, но тук нещата са по–различни. Максимумът за страната са екземпляри около 2-3 кг, но те са много редки. Масовите риби са около и до 500 грама.

Поради местообитанието си, линът се лови главно на плувка, тъй като при такива условия тя се презентира по–лесно от дънна въдица. Добра стратегия при риболова на лин е да поддържате дадено място и да го захранвате периодично. Така ще привикнете рибата към петното и ще я уловите по–лесно, защото няма да бъде толкова мнителна.

Относно такъмите и постройката на линията, те трябва да са съобразени с заобикалящите ни фактори, а именно водораслите. Линията трябва да е достатъчно здрава, за да се справи, пък и някой по–едър лин няма да ви се даде никак лесно. Възможно е линът да оплете кордата ви във водораслите, така че трябва да сте подготвени и нащрек. При този риболов не се гони замятане на далеч. Важно е да намерите пътечка или дупка около водораслите, където да презентирате стръвта си на дъното или близо до него. Линът се лови много успешно на торен червей, но както знаем и останалите водни обитатели предпочитат тази стръв, за това може да прибегнем до употребата на хляб, царевица и жито. Това са топ примамките, които биха ви свършили работа при риболова на лин.

Линът не е от рибите, която ще поеме веднага стръвта ви. Кълването тук е бавно и мудно. Възможно е плувката да трепне няколко пъти, дори да легне и след това да спре. Не засичайте! След малко е вероятно отново да се мръдне, но когато плувката тръгне е време за засечка. Ако сте успели да го закачите е време да се преборите с тази уникална риба, а накрая да се снимате, за да запазите спомена.

ribarski magazin