Home » Видин » р. Дунав » Риболов по река Дунав с изкуствени примамки
Риболовен магазин черен петък
щука на блесна
щука на блесна

Риболов по река Дунав с изкуствени примамки

щука на блесна
щука на блесна

Не липсват варианти за риболовците, решили да се пробват със спининг на река Дунав. Улова на приличен сом при риболов с изкуствени примамки си е подвиг. Расперът е също интересен обект на риболов, но и той не е от най–лесните за улов риби. Бялата риба пък не се среща много често.

Като най–голям шанс за улов остава добрата стара щука. Ако знаем къде се навъртат зъбатите хищници имаме големи шансове за улова им.
Тук в реката навиците на щуката не са много променени в сравнение с тези от язовирите. Нейна запазена марка все още си остават водораслите и тревите в недълбоки води и със слабо или липсващо течение. Въпреки, че щуката е спрягана понякога като лесен улов това въобще не е така. Тя е изключително хитра и мнителна, като лесно ще усети присъствието ви на брега, ако не сте внимателни. За това носете камуфлажни дрехи и не вдигайте шум по брега.

Любимите тревисти места на щуката обаче могат да бъдат голяма спънка за рибаря. При риболов в такива условия често се избягват по–големите примамки, защото те се закачат повече и риболовът става ужасен. Препоръчва се да използвате въртеливи блесни с по нормални и не толкова натрапващи се цветове. Те биха били по–успешни в дадената ситуация. Замятайте примамките си в близост до водните препятствия: дървета, водорасли, храсти и т.н. Водете примамката бавно, но не толкова, че тя се да се влачи по дъното. Съобразете скоростта на въртене с дълбочината и тревите пред вас. Замятайте по целия участък внимателно и без да бързате. Ако нямаме успех не се отчайваме, а сменяме коренно тактиката.

Намираме чисто място и сменяме блесната с туистър, иначе казано силиконка. Замятаме пак до налични водни препятствия, тъй като щуката се държи именно там, а не на чистите и ясни места. Замятаме и почваме леко да водим. Правим леки засечки, при които примамката рязко скача на горе и после леко се връща надолу. Продължаваме с тактиката със леките засечки. Можем да пробваме това и с клатушка. Можем също да импровизираме със самото водене на примамката, но щуката трудно би се сдържала от атака по така движеща се примамка. Ако не стане от първия път заметнете отново и може да се изненадате от последвалия удар.

Освен на силиконови примамки и на блесни, може да пробвате и на воблери. Те са по–успешни през лятото. Воблерите трябва да се движат в посока противоположна на течението, като навивате бавно влакното. И най–важното, независимо от примамката е да имаме здрав повод, иначе може да се сбогувате с ударилата щука.

ribarski magazin