Home » Статии за Риболов » Прашка за захранка – каква да изберем
Риболовен магазин черен петък

Прашка за захранка – каква да изберем

prashka_za_zahranka
Прашка за захрнка

Преди прашките се използваха главно от рибарите състезатели, но днес всеки по–сериозен риболовец я има в инвентара си. Дори понякога повече от една.

Не липсва разнообразие от прашки на родния пазар. Продават се както фирмени, така и не чак толкова известни модели. За предпочитане е да заложите на малко по–скъпа прашка на известна фирма, защото евтините модели често създават проблеми – късат се ластици, чупят се и т.н.

Състезателите по риболов разполагат с по няколко вида прашки, за да могат да са подготвени за всяка ситуация, но за любителите не са нужни чак толкова. Прашките, към които да се насочите са съответно за захранване на далечна, средна и къса дистанция. Прашките за малка и средна дистанция са често за захранване до около 20-30 метра. Те са с по–малък чатал от тези за големи дистанции и не толкова мощни ластици. Но при прашките за далечна дистанция нещата стоят по друг начин. Те са с по–големи чатали и по–мощни ластици, като тези допринасят за достигане на дистанция около и дори над 70 метра!

С прашките за близко захранване се подават най–често бели червеи, жито и пинки, като се използват главно при риболова на щека и с директен. Чаталът е с необходимата ширина, за да минава чашката през него, а ластиците се разтягат лесно.

Прашките за средни дистанции обикновено намират приложение при риболова на мач. Тук вече, освен с гореизброените, можем да захранваме и с царевица, пелети, както и топки храна.
Прашките за далечна дистанция се използват главно при риболова на дъно. Захранва се с топки, съдържащи царевица, протеинови топчета и т.н. Може да се захранва и само с царевица, но тя трябва да бъде слепена, защото отделните зърна ще падат близо до брега. Най–често тези прашки биват с чатал от метал, защото тук ластиците се разтягат доста и усилието е значително. Някои прашки дори са направени така, че да могат да се прикрепят към китката. Това се прави с цел точност на захранване. Но знайте, че да си захраните концентрирано петно на голяма дистанция няма да е никак лесно и ще трябва да потренирате.
Важно е преди да си купите прашка е да знаете за какво ще я използвате. На каква дистанция ще захранвате, с какви примамки и т.н. Предимство е ако за дадения модел са налични резервни части като чашки и ластици, защото с времето те остаряват и се късат. Съветваме ви да изберете прашка на известна и доказала се фирма.

ribarski magazin

Един коментар

  1. Здравейте на всички риболовци. Много добра статия за избор на прашка за риболов тази на снимката като я гледам е за протеинови топчета за риболов на шаран на марката Drennan. Не пестете средства за прашка защото когато не захраните добре ще си останете капо и няма да сте доволни от риболов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *