Home » Ямбол » р. Тунджа / Ямбол » Ямбол – градът на река Тунджа
Риболовен магазин черен петък

Ямбол – градът на река Тунджа

Град Ямбол се намира в Югоизточна България, на бреговете на река Тунджа. Той е един от 28-те административни области в страната. Намира се недалеч от Черно море – на 77 км., има благоприятно географско положение и богато историческо наследство.

Ямбол и река Тунджа
Ямбол и река Тунджа

Макар и да е не е голям град, Ямбол определено има с какво да очарова посетителите си. Той е тих, спокоен и сравнително по-сигурен, място в което хората са топли и гостоприемни. Градът разполага с един от най-хубавите паркове за отдих, който беше обновен наскоро. Забележителни, интересни и посещавани места са: Безистена-създаден през 1509 година и притежаващ загадъчна архитектура, която привлича вниманието на туристите, османският храм „Ески джамия”-една от най-големите галерии, с повече от 3 500 скулптури и картини, древният град Кабиле, намиращ се близо до Ямбол, част от 100-те национални туристически обекта, театър, кино, спортна зала „Диана”, където се провеждат състезания на български спортисти както от града, така и от други населени места, историческият музей. Едно от доста атрактивните места е хълма Боровец. Освен че там има ресторант и дискотека, хълма очарова с красиви и романтични гледки. Това е място за почивка, изпълнено с приятна атмосфера, панорамна гледка на целия град, свеж и чист въздух.

Освен всичко това, в града се провежда и традиционният фестивал „Кукерландия”. Всяка година хора от цяла България, както и жителите на Ямбол, участват в това шествие, което оставя без дъх гостите си. Хората прогонват злото и приветстват доброто. През цялата седмица в Ямбол се провеждат най-различни игри, състезания и всякакви други забавления, които пленяват посетители на града.

Града се посещава от туристи, както от различни населени места, така и от чужбина. Чужденците се радват на ямболската природа и на атмосферата, която създава. Както всеки град и Ямбол разполага с множество магазини, кафенета и места за отдих. Хората тук се познават, движението е спокойно, а лицата им са усмихнати. Може би от време на време хората решават да обиколят България, да посетят други градове и даже да се установят там, но малко след това носталгията в сърцата им се събужда и пътят отново ги води към Ямбол.

Язовирите около град Ямбол са десетки. Почти всяко селце, малко или голямо, в региона има микроязовир, а някои по два или по три такива. Най-големият язовир в областта е Малко шарково.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *