Home » Статии за Риболов » Силиконова примамка, жива рибка или и двете?
Риболовен магазин черен петък

Силиконова примамка, жива рибка или и двете?

silikonova-strav
Силиконова примамка, жива рибка или и двете?

Не е рядкост през пролетта или към края на есента костурът и бялата риба да се държат на дъното при по–големи дълбочини. И за това си има решение – нужна ви е лодка и изкуствена примамка, в повечето случаи силиконова. Това е доказал се метод при риболова на тези хищници, но не винаги е толкова лесно. Понякога рибите просто не се интересуват от подадените примамки и не ги докосват въобще! Има, обаче, някои техники от морския риболов, които биха ни послужили добре в тези ситуации. Може да се пробва на комбинация от две примамки. На основното влакно се прикрепя вирбел, към който завързваме два повода. Единият е по–дълъг, като на него е силиконовата примамка с глава за джиг, а на втория (по-къс) е прикрепен по–лек туистър. На каква височина ще е допълнителната примамка зависи от основния повод, или по–конкретно неговата дължина.

При този метод е добре да се подготвени с предварително направени поводи, които да използвате на водоема при нужда, като не губите ценно време във връзване и мерене. При този подход предлагаме на рибите две примамки, като едната се движи по дъното, а другата някъде по–отгоре. Това би трябвало да привлече вниманието на бялата риба и тя да атакува мигновено, дори и да не е настроена за лов. Водете примамките бавно и полека, като от време на време правите паузи. Както казахме по–рано добре е да имате лодка, като с нея можете да пробвате и да влачите чрез дадения метод.

Другото, което можете да пробвате, е да комбинирате естествена с изкуствена примамка. Добавяте парче от някоя риба към силиконовата си примамка и така получавате двойна атракция. Първо цвета на изкуствената примамка ще грабне вниманието на хищника, а освен това и миризмата на рибата няма да му остане безразлична.

Сега ще разкрием и как се построява линията. Към куката на силиконовата примамка прикрепяте повод, дълъг около 10-15 сантиметра, с малка тройна кука на него. Едната кукичка се забива в силиконовата примамка, а на другите две монтираме парчето от риба, с която най–често се храни хищника в язовира. Този метод също се използва в комбинация с лодка, като водите стръвта бавно и от време на време придърпвате. Има и други техники, като може да пробвате едновременно с клатеща и въртяща блесна, или само с една блесна, съчетаваща качествата на горните две. Има и много предложения от риболовните фирми, които предлагат много разнообразни примамки и методи за улов. С горе посочените методи се лови както при спининг риболова. Използвайте, обаче, по–здрави такъми, защото не се знае какъв трофей ще налети на примамката ви!

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *