Home » Силистра » ез. Сребърна » Сребърна – дом на пеликаните
Риболовен магазин черен петък

Сребърна – дом на пеликаните

В Северозападна България, близо до Силистра, се намира резерватът „Сребърна”, който от 1983г. е и природен парк. Резерватът е заобиколен от красива и разнообразна природа, и включва природо-научният музей, прилежащ към него и езерото Сребърна.

Резерват Сребърна
Резерват Сребърна

От 1990 година той се превръща в орнитологично място, понеже е разположен на главния път на прелетните птици между Африка и Европа “Via Pontica”. В района на резервата са свили гнезда застрашени видове от световно значение, като белоока потапница, малък корморан и къдроглав пеликан. Езерото заема площ от 2кв.км., дълбоко е от 1 до 3 метра и е сладководно. Общо в местността се разполагат 39 вида бозайници, над 10 вида риби, 21 вида земноводни и влечуги и 179 вида птици. Прочутите пеликани, с които е познат Сребърна, могат да се наблюдават от природо-научния музей чрез видеокамера, която предава картина и звук.

Съществуват няколко легенди около името на резерват Сребърна. Една гласи, че той е кръстен на хан Сребрун, който умира в тежка битка. Според друга, по бреговете на блатото има заровена лодка, пълна със сребро. Има и трета, която е може би най-приемлива. Тя гласи, че произхода на името е свързан с уникалните гледки, които могат да се видят вечер при пълнолуние, когато луната се отразява в езерото и то заприличва на разтопено сребро.

Независимо от това коя е вярната легенда, резерватът Сребърна има какво да ви предложи и неслучайно е предпочитана туристическа дестинация.

ribarski magazin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *